Hopp til innhold

Vitenskap

Hva i hyfens navn er det som skjer?

Dato: 02. juni

Hyfer – et nettverk av gode hoder som skaper en ny arena for å knytte kontakt, samarbeide og forme en bedre framtid

Trondheim har fått en ny festival. En åpen og inkluderende lekeplass for nysgjerrige mennesker. Hyfer er en festival for kunst og vitenskap som feirer ideer, kunnskap og samspill.

Om festivalen

Men hva er egentlig Hyfer? For å finne «hyferne» må vi ned under jorden, hvor de vokser i det skjulte. Der former de et underjordisk system av tråder som strekker seg kilometer etter kilometer og danner en kompleks organisme som sopp vokser fra.

Disse labyrintlignende fibrene, kjent som hyfer på engelsk, ligner et nevralt nettverk av hjerneceller som kommuniserer og samskaper ved å spille på lag med trerøttene og bakteriene rundt dem. Som i alle gode partnerskap er makkerne til gjensidig nytte for hverandre. Kanskje er dette den perfekte modellen for bærekraft – hyferne bryter ned og resirkulerer organisk materiale, skaper jord og avler nytt liv. Sammen fostrer de et frodig, velfungerende økosystem i skogen.

Med inspirasjon fra «bindevevet» under skogbunnen inntar Hyfer Trondheim og inviterer til samarbeid for å styrke byens kunnskapsøkosystem. Fra 21. til 25. september 2022 vil festivalen jobbe med partnere i Trondheim for å bygge et nettverk av nysgjerrige mennesker – et mulighetsrom med synergier som bidrar til en bedre framtid for alle.

Støtter kunnskapsøkosystemet

Festivalen ønsker å samle gode hoder fra hele verden i et inkluderende miljø hvor kunnskap kan deles. Ved å inspirere og utveksle informasjon, inviterer vi til å løfte blikket og se utenfor egen kunnskapssfære for å lære av andre og danne nye forbindelser.

Vi skal også legge til rette for samtaler med stor takhøyde. Et av festivalens mål er å skape en åpen og frimodig arena for å diskutere kontroversielle temaer og tabubelagte perspektiver. Det handler ikke om å ha rett eller feil, men om å lytte til nye synspunkter og utvide horisonten. Hvem vet hva vi kan oppdage og avdekke når vi lar oss utfordre på uventede måter?

Avdekke nye synergier

Ved å samle vitenskap og kunst i samme rom, inviterer Hyfer-festivalen ulike disipliner til å tenke sammen og utløse nye synergier. Store spørsmål kan plutselig besvares når utfordringene deles med de som har andre perspektiver. Ved å oppmuntre både unge og erfarne til å bryte med gamle tankesett, kan vi utvide forståelsen vår og finne nye svar.

Hyfer er så mye mer enn bare en festival. Vi skal være en ressurs for gode kunnskapshistorier og puste nye gnister i spennende forskning og banebrytende kunst. Vi skal belyse vitenskapelige gjennombrudd, utforske helsen til sinnet vårt og presentere teknologisk innovasjon og banebrytende kreatører innen musikk, kunst og kultur, bare for å nevne noe.

Vekk nysgjerrigheten din

Så om du er åpen og nysgjerrig, er dette festivalen for deg. Gløtt inn under skogbunnen eller inn i hodet til forskere og kunstnere fra hele Norden. Bli med og la deg begeistre av inspirerende, innovativ og gjerne helt uventet kunnskap i Trondheim og bortenfor. Dette er skattene som Hyfer har som ambisjon å avdekke. Når du vet hvor du skal lete, kan du finne dem overalt.