Hopp til innhold

Arrangert av

Missing alt text

Gravesandes kuler eksperimentet

Eksperiment
Datofre. 22.9.
Tid12:10 - 12:30
Pris0 kr
SpråkNO
Missing alt text

Hva er kinetisk energi? Finn ut og test med et fysikkeksperiment fra 1700-tallet!

Pop innom for Gunnerusbiblioteket hvor du vil kunne utstilling av både Newtons originalverk Principia, men også andre spennende og gamle verker som har betydd mye for utviklingen av energiforståelsen vår i dag.

Kinetisk energi er også kalt bevegelsesenergi, er den ENERGIEN en gjenstand har på grunn av hastigheten sin. Et legeme i ro har ingen kinetisk energi.Kinetisk energi henger tett sammen med Newtons lover. Den første av Newtons lover omhandler viten om et legeme som ikke utsettes for noen ytre kraft enten vil ligge stille, eller bevege seg med konstant hastighet i en rett linje. Dette stemmer med ligningen for kinetisk energi. Hvis legemet ikke utsettes for noen ytre kraft, vil energien jo forbli den samme, og derfor må hastigheten også forbli den samme. Utstillingen viser både førsteutgaven av Newtons originale «Principia «og Émilie du Châtelets skrifter. Émilie de Châtelet var blant publikum da den nederlandske fysikeren William Gravesande demonstrerte eksperimentet for publikum for aller første gang.

Eksperimentet ledes av forsker Rolf Jonas Persson fra Institutt ved fysikk, mannen bak bloggen Fysikk for fakirer, hvor han deler sine tanker rundt livet, universet, fysikk, undervisning, læring og alt annet....
Eksperimentet utføres fortløpende i tidsrommet 14.10 - 14.30

Sted: Gunnerusbiblioteket, Inngangspartiet

Vi gjør oppmerksom på at det vil bli tatt bilder under festivalen dagene 22. og 23 september. Bildene vil kun bli benyttet til kommunikasjon og informasjon knyttet til festivalen fremover.

Møt innlederne